Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
[...] są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system odpornościowy, samopoczucie czy regenerację po [...]
[...] z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko, w ciągu 12 h po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 h), w drugiej grupie WPI podawano inaczej: 20 g co trzy godziny (4 porcje po 20 g w ciągu 12 h). trzecia [...]
Po raz kolejny muszę podziękować moim Czytelnikom! Jesteście inspiracją do tworzenia nowych wpisów! Tym razem motywacją do napisania tego artykułu było zapytanie zadane pod publikacją o tytule: Brak śniadania a budowa większych mięśni. Co jeszcze można zrobić? Dodatkowo korzystne będzie spożycie (jeśli to możliwe i Twoja dieta to dopuszcza) [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] regenerację powysiłkową, a także iż jest w stanie regulować glikemię (zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II). Naukowcy porównywali wpływ izolowanej kazeiny micelarnej i izolatu białek serwatkowych (WPI) na tempo syntezy białek mięśniowych w spoczynku i po ćwiczeniach oporowych u starszych mężczyzn. Otrzymali oni znakowaną fenyloalaninę w [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
[...] na białka mleka, które po prostu powinny być eliminowane z diety. Czy na rynku można znaleźć tańsze WPC bez laktozy? Dla pewnej części osób, cena wymienionego wcześniej izolatu, może być pewnego rodzaju zaporą. Widzimy jednak światełko w tunelu, gdyż na rynku amerykańskim zaczynają się pojawiać pierwsze białka oparte o ekonomiczne białko [...]
Trening siłowy skonstruowany jest z ćwiczeń, które ukierunkowane są na poszczególne grupy mięśniowe tak, aby tworzyły pewną synergię ruchową. Oznacza to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka [...]
[...] jeśli posiłek przedtreningowy był skąpy lub też został spożyty na kilka godzinę przed wysiłkiem. Zalecana porcja protein wynosi około 30 – 45 g. Najlepiej sprawdzi się izolat lub koncentrat białka serwatkowego. Podsumowanie Preparaty białkowe sprawdzają się bardzo dobrze jako uzupełnienie braków w diecie. Mają także ten walor, że są wygodne [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Tak. Naukowcy to sprawdzili. Nie na ludziach, ale i tak jest to niezwykle ciekawe zagadnienie. Diety charakteryzujące się bardzo niską zawartością protein nasilają łaknienie, zwiększają masę ciała i w konsekwencji często sprzyjają przyrostowi tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans [...]
Odżywka białkowa to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety wśród osób aktywnych fizycznie, których celem jest poprawa jakości sylwetki. Niestety w czasach, kiedy to reklama odgrywa znaczną rolę w tym, co kupimy, często sugerując się nią, nie do końca wybieramy produkt najlepszy jakościowo lub odpowiedni dla naszego organizmu. Co więc z [...]
Zawodniczki i zawodnicy w wieku juniorskim zasługują na podziw, przede wszystkim ze względu na dokonanie wyboru dotyczącego trybu życia, koniecznego by przygotować sylwetkę i formę startową na dobrym poziomie. Wymaga to niewątpliwie rezygnacji w dużej mierze z wielu przyjemności (kulinarnych, a także imprez, dyskotek itd.). Dla wielu nie są to [...]
[...] aminokwasów np. leucyny). Badania pokazały także, że dodatek 5 g leucyny do mniejszej dawki odżywki białkowej w podobny sposób stymuluje proces MPS, jak podanie 25 g izolatu białka serwatkowego (WPI). Im większy i gwałtowniejszy wzrost leucyny we krwi, tym większy wzrost syntezy białek mięśniowych. Posiłki z małą zawartością leucyny [...]
Debiuty i Otwarte Mistrzostwa Wielkopolski …Kategoria BIKINI 3 te same zawodniczki na podium ale… Debiuty kategoria do 163cm Nie przypadkiem wybrałam tę kategorię i te zawodniczki, debiutantki, które bardzo dobrze zapamiętałam. Każda z nich to przykład: wyrazistej osobowości scenicznej, różnego typu budowy, bardzo dobrego [...]